Kenniscentrum borstvoeding

Een houvast bij borstvoeding voor moeders en professionelen

Er zijn veel mogelijke manieren om borstvoeding en werken te combineren. Ieder gezin kan voor zichzelf uitmaken welke regeling het beste bij zijn situatie past. Hieronder kan je verschillende getuigenissen lezen van andere moeders. Hoe hebben zij het aangepakt? Wat werkte wel en wat ging moeilijker? Deze moeders geven aan wat hen het meeste geholpen heeft, welke aanpak van de kinderopvang voor hen een grote ondersteuning is geweest. Misschien kan het jou ideeën geven voor jouw specifieke situatie.

 

Live voeden – afkolven

 

Iedere werkdag kolfde ik. In het begin drie keer, op het laatst nog maar een keer. Als ik mijn zoontje kwam halen, zette ik de flesjes moedermelk voor de volgende dag in de ijskast. Als hij een dagje meer honger had, konden ze een voeding uit de diepvries nemen. Daar had ik twee porties voor noodgevallen in staan. Thuis bleef ik gewoon zelf voeden.

 

We wonen vlakbij onze opvang en ik werk regelmatig thuis, waardoor ik hem regelmatig zelf ga voeden overdag. Dat wordt gestimuleerd: ik krijg een comfortabel plekje, iets te drinken... en ondertussen babbelen we wat over de kindjes. De keren dat hij een flesje afgekolfde melk krijgt, wordt daar zorgvuldig mee omgesprongen, om niets verloren te laten gaan.

 

Mijn opvang heeft sinds een jaar een comfortabel borstvoedingshoekje ingericht voor voedende moeders. Jammer genoeg hou ik er echt niet van om me af te zonderen wanneer ik mijn dochter voed. Ik geef mijn dochter gewoon drinken in haar 'groepje' en daar kijkt niemand meer van op. Het feit dat ik op 10 maanden nog steeds gekolfde melk meegeef zorgt ook nooit voor discussie. Geen gekke vragen of scheve blikken.

 

Ik vond het erg moeilijk om te kolven. Dus ik moest af en toe overdag borstvoeding kunnen geven om het vol te houden. In mijn crèche was ik altijd welkom als ik 'live' borstvoeding wou komen geven. Ze leken er zelf mee van te genieten dat dat kon.

 

Bewaren – opwarmen

 

Er is altijd plaats in de vriezer van de kinderopvang om een voorraadje achter te laten en ze weten er perfect hoe ze moedermelk moeten bewaren en opwarmen.

 

Het invriezen en opwarmen van de kostbare moedermelk wordt door de kinderopvang heel zorgvuldig besproken en uitgevoerd.

 

Toen ik met een bang hartje een tweetal weken voor onze dochter van start zou gaan in de crèche aan de kinderverzorgster vroeg hoe ze stond tegenover borstvoeding, kreeg ik te horen dat borstmelk "wit goud" is en dat we samen zouden zorgen dat ze er zo lang mogelijk van zou kunnen genieten.

 

Flesweigeren

 

Hij weigerde uit een flesje te drinken en samen hebben de onthaalmama's geduldig gezocht naar een oplossing waarbij hij toch kon drinken als ik er niet bij was.

 

Onze zoon was zes maanden toen ik terug ging werken en ik begon net te werken in een weekend. Hij bleef die dagen bij de papa en weigerde de flessen afgekolfde melk. Daar zaten we dan, we dachten dat we goed voorbereid waren maar daar stak onze kleine spruit duidelijk een stokje voor. Met een klein hartje ging ik op maandag naar de onthaalmoeder maar ze stelde me gerust en zei dat ze het op verschillende manieren zou proberen. Uiteindelijk gaf ze de moedermelk met een lepeltje - wat ik enorm apprecieerde - want uiteindelijk zijn er in de opvang nog kindjes die aandacht nodig hebben en dat neemt toch wel veel tijd in beslag. Onze zoon heeft dit twee weken volgehouden en is dan toch de moedermelk uit de fles beginnen drinken. In die 2 weken hebben de onthaalmoeder en wij allerhande manieren, houdingen, flessen,... geprobeerd. Alle evoluties werden nauwkeurig in het heen- en weerschriftje genoteerd en dat gaf een goed gevoel.

 

Aangezien ons dochtertje alle flesjes bleef weigeren tot twee weken voor ze in de opvang ging starten, hebben we geprobeerd ze met een cupje te voeden. Dit lukte bij papa wel, dus besloten we dan maar schoorvoetend om dit op de crèche voor te stellen als oplossing. Daar stonden ze er eerst weigerachtig tegenover en de eerste dag is mijn partner gaan tonen hoe hij het deed. Al vlug waren ze er ook mee weg. Ik denk niet dat ze er echt wild van zijn, maar ze zien het nu wel als mogelijkheid als een flesje echt niet lukt.

 

Info geven – borstvoedingskennis

 

De kinderverzorgsters maken veel tijd om praktisch na te denken over de beste combinatie borstvoeding - werken; ik kan steeds borstvoeding gaan geven in de crèche; ze warmen de afgekolfde melk zorgvuldig op; ze staan open voor 'tests' bij het combineren van gekolfde melk en vaste voeding; er zijn geen negatieve opmerkingen als zou mijn kindje 'te weinig' krijgen of zo.

 

Kleine voedingen meerdere keren, ze hebben nooit moeilijk gedaan over het wachten tot zes maanden met vaste voeding, hebben tot een jaar op mijn vraag afgekolfde melk gegeven bij elke vaste voeding en nog tussendoor ook.

 

Ook hebben we maar weinig aan de hand gehad dat onze dochter juist gegeten had op moment van oppikken en ik dus niet met overvolle borsten stond terwijl de maag van dochterlief al goed gevuld was. Door duidelijke afspraken wisten ze tot hoe laat ze nog voeding mochten geven of moesten proberen m'n dochter te sussen omdat we haar toch dadelijk zouden komen oppikken.

 

 

Aanmoediging

 

Ze volgen ook het ritme van je kind volledig, dus voeden gebeurt er op verzoek als je kindje honger heeft, net zoals slapen, vast voedsel, ....

 

Ik apprecieer vooral de aanmoediging van de verantwoordelijken en de medewerkers.

Mijn twee onthaalmoeders moedigden me ook telkens aan met complimentjes zoals 'amai, je houdt het lang vol' en 'knap dat je zolang borstvoeding geeft'.  Zoiets horen, doet veel deugd en motiveert natuurlijk enorm.

 

 

Ze vertellen regelmatig over andere moeders die borstvoeding geven en blijven geven.

Het is voor hen zó normaal (en in deze tijden dus erg abnormaal!). Melk wordt goed bewaard in de koelkast, flesjes elke keer gesteriliseerd, alles goed opgeschreven in het heen- en weerschriftje. Om nog maar te zwijgen over de positieve vibe die er hangt over het geven van borstvoeding. Super gewoon!

 

 

Respectvol naar keuze moeder

 

Ook nu op negen maanden maken ze er nog altijd geen problemen van om moedermelk te geven. Al naargelang de noden en wensen van mijn zoontje passen ze de hoeveelheid en de manier van geven in onderling overleg aan. Zo wil hij sinds zes maanden geen speentjes meer, maar dan geven ze gewoon een bekertje met moedermelk. Dat heeft hij veel liever omdat de grote kindjes daar ook uit drinken. En toen duidelijk werd dat hij niet graag soep at, maakten ze speciaal voor hem een bekertje moedermelk warm.

Mijn keuze om te wachten tot zes maanden met bijvoeding wordt ook gerespecteerd en aangemoedigd.