Kenniscentrum borstvoeding

Een houvast bij borstvoeding voor moeders en professionelen

Succesvol Borstvoeding geven in Vlaanderen. Kan het?

Je kind lang voeden in Vlaanderen is geen vanzelfsprekendheid. Slechts een kleine groep moeders geeft langer dan zes maanden borstvoeding. Hiermee zijn zij de uitzondering geworden. Bevestigen de uitzonderingen de regel? Of zijn langvoedsters erg verschillend van kortvoedsters?
De Bakermat stelt de resultaten te boek van een grootschalig sociologisch onderzoek dat de succesfactoren voor lang voeden beschrijft en verklaart. Dit boek is meer dan de cijfermatige rapportering van een bevraging in 2006 van bijna 2000 voedende vrouwen in Vlaanderen. Moeders komen ook zelf aan het woord en dankzij de nauwe samenwerking met Kind en Gezin krijgen eveneens kansarme gezinnen een forum.


Je kan het boek bestellen bij

 vzw De Bakermat, Diestesteensweg 49, 3010 Leuven, 016/20 77 40

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met vermelding van naam, adres en aantal exemplaren.
Kostprijs 20 Euro, verzendingskosten in België inbegrepen. 
Te betalen op rek.nr. 734-0276064-11

 

Kennis van Gezondheidswerkers rond Borstvoeding 

Wat ze vandaag (al?) weten en morgen (nog?) moeten leren, om overmorgen voedende moeders succesvol te begeleiden.

De Bakermat voerde in 2006 een onderzoek naar de kennis van gezondheidswerkers rond borstvoeding. Deze meting lag mee aan de basis van het ontstaan van het kenniscentrum Borstvoeding in partnerschap met Kind en Gezin, en heeft het identificeren van aandachtspunten voor het opstellen van opleidings- en bijscholingspakketten voor gezondheidswerkers, tot doel. Op deze manier wil het kenniscentrum een optimale ondersteuning voorbereiden bij de begeleidende rol die de diverse gezondheidswerkers voor voedende moeders vervullen. 

Aan de hand van vier thematische clusters (basisregels bij borstvoeding, anatomische en fysiologische kenmerken van borstvoeding, problemen bij borstvoeding en begeleiding van borstvoeding op lange termijn) komen de verschillende onderwerpen aan bod waarover de gezondheidswerkers werden bevraagd. De resultaten tonen aan voor welke onderwerpen er hiaten in de kennis van de gezondheidswerkers werden vastgesteld. Bijkomende opleiding of bijscholing waarin de klemtoon wordt gelegd op deze pijnpunten, strekt dan ook tot aanbeveling.

Klik hier om het rapport te downloaden.